5 podiumplaatsen voor Roosmieke Heijdemann bij de Nederlandse skikampioenschappen in Alpendorf

Roosmieke Heijdemann behaalde 3 maal zilver en 2 maal brons bij de Nederlandse skikampioenschappen in het Oostenrijkse Alpendorf. In de categorie junioren behaalde ze driemaal zilver. Ook in de damescategorie reikte ze tot twee keer brons.

Bij zomerse temperaturen werd in Oostenrijk gestreden om het Nederlands kampioenschap. De Geldermalsense die het overgrote deel van het jaar in Oostenrijk verblijft, kende een zeer wisselende ski jaar. Door enkele technische aanpassingen in haar skitechniek is de junior dame nog niet geheel stabiel bij wedstrijden. Echter bij het NK-slalom in combinatie met een FIS wedstrijd kenterde de tegenslagen enigszins. Met startplaats 48 wist Heijdemann de eerste run van de reuzenslalom overeind te blijven in het sterke deelnemersveld met 10 verschillende nationaliteiten. Bij de FIS wedstrijd die tevens telde als Nationaal kampioenschap haalde nagenoeg de helft van het aantal deelneemsters de finish niet waardoor ze bij de tweede run als één van de eerste skiesters naar beneden mocht. De veel betere piste zorgde ervoor dat het verschil qua tijd ten opzichte van de Finse winnares nihil was en haar uiteindelijk op een 18e plaats van de wedstrijd opleverde. In het nationaal klassement pakte ze bij de junioren een zilveren plak achter teamgenoot Derks. Bij de dames betekende het een 6e plaats maar ook daar was de 18-jarige skiester zeer tevreden over. “Het kan harder en moet sneller maar er zaten hele goede stukken bij” aldus Roosmieke.

Een dag later tijdens de slalom regende het voortdurend en werd de piste continu gestrooid met zout. Het betekende hier en daar een ijsbaan met ook stukken waar de piste heel zacht was. Ook deze slalom was zeer uitdagend en betekende dat na de eerste run de helft al weer klaar was. Heijdemann skiede niet best”een soort overlevingstocht waar ik 2 maal in de ankers moest om er in te blijven’ maar mocht de tweede manche als 3e skiester naar beneden. Met een knappe race wist ze wederom zilver te bemachtigen en reikte ze overall ook tot een tweede plaats. Haar totaaltijd bleek echter bij de dames ook goed voor een derde plaats en kreeg ze voor het overall klassement bij dit kampioenschap wederom brons om gehangen. Met vijf medailles mocht Roosmieke terugblikken op een redelijk geslaagd NK. “het had eigenlijk overal wel beter gekund maar meer zat er voor nu niet in: aldus de skiester die achteraf niet had gedacht deze resultaten te behalen. Met ook wat puntjes in de pocket ben ik best blij en weet ik waar ik komende zomer hard aan moet werken om volgend jaar sterker en beter te worden maar voor nu is het prima.

foto: Ernest Selleger (NSkiv)